Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Zárónyilatkozat a kis MÁÉRT ..
  2007-09-04 06:58:11, kedd
 
   
  Zárónyilatkozat a kis MÁÉRT párkányi tanácskozásáról
2007-09-01 21:30:42 elnök


A Határon Túli Magyar Szervezetek Fórumának tagszervezetei az MKP meghívására 2007. szeptember 1-jén Párkányban találkoztak. Kölcsönösen tájékoztatták egymást az országaikban élő magyar közösségek helyzetéről, valamint véleményt cseréltek a magyar-magyar kapcsolatokat érintő kérdésekről.

A tanácskozáson az alábbi témákban alakult ki egyetértés a résztvevők között:
1. A tanácskozás résztvevői megerősítik a szabadkai, a bécsi és a marosvásárhelyi tanácskozáson elfogadott eddigi határozataikat.

2. A résztvevők üdvözlik Szlovákia, Szlovénia és Magyarország mielőbbi belépését a schengeni övezetbe. Közösen kérik a Magyar Köztársaság kormányát, hogy azon magyar közösségek tagjai számára, amelyek egyelőre nem válnak a rendszer részévé, külön megoldásokat foganatosítson Magyarországgal és az egymással való kapcsolattartás megkönnyítése érdekében. Ebbe beletartozik: - a letelepedés nélküli magyar állampolgárság megszerzése, - a nemzeti vízum megszerzésének jelentős mértékű egyszerűsítése, - az EU jogi normáiból kiinduló kishatárforgalom életbeléptetése Kárpátalja esetében, - az EU tagállamok ide vonatkozó pozitív gyakorlatainak felhasználása.

3. A résztvevők üdvözlik, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlésében nemzetstratégiai dokumentum készül. A résztvevők kívánatosnak tartják, hogy a magyarság nyugati diaszpórája szerves részévé váljon a nemzetstratégiának. A Fórum tagjai felkérik a magyarországi parlamenti pártokat, hogy e témában egyetértés szülessen a végrehajtandó feladatokról.

4. A résztvevők egyeztették nézeteiket a Magyar Köztársaság kormánya által a határon túli magyarok számára biztosított támogatási rendszerrel kapcsolatban. A rendszer működtetését illetően elvárják: a) a Státustörvény maradéktalan végrehajtását, a rendszer működéséhez szükséges feltételek biztosítását, különös tekintettel a kárpát-medencei információs irodahálózat zökkenőmentes működtetésére; b) a pedagógusok szakkönyv-támogatásának a folytatását, a határon túli magyar iskolák oktatás-nevelési támogatásának megőrzését, valamint kibővítését az iskolás kor előtti korosztály számára és a pályázatok meghirdetésének és kifizetésének a tanévhez történő igazítását; c, a súlyos és szülőföldjükön nem ellátható határon túli magyar betegek gyógykezelésének a biztosítását a ma meglévő rendszer keretében; d, hogy Magyarország kormánya és a határon túli magyar szervezetek vezetői közösen döntsenek a költségvetésben szereplő a határon túli magyarokat érintő nemzeti jelentőségű programokra és intézményekre elkülönített teljes összeg felhasználásáról.

5. A találkozó résztvevői elfogadhatatlannak tartják, hogy:
a) Romániában magyar politikusokat érdekképviseleti feladataik teljesítése közben etnikai hovatartozásuk miatt koholt vádak alapján meghurcolnak;
b) Szerbiában magyar kisebbségek tagjait etnikai hovatartozásuk miatt fenyegessék és bántalmazzák, valamint hogy az Európához felzárkózni kívánó demokratikus kisebbségi intézmények kiépítését és támogatását teljes mértékben mellőzik;
c) Szlovákiában a kormány nem biztosítja a Selye János Egyetem működésének elégséges feltételeit, hogy veszélybe került a Szlovák Rádió magyar adásának a léte, illetve az SZK kormánya elutasítja a Európa Tanácsnak a Kisebbségi Jogok Keretegyezményre és a Nyelvi Chartára vonatkozó ajánlásainak a végrehajtását;
d) Ukrajnában kisebbségellenes intézkedések történtek az oktatáspolitika területén.
A Fórum résztvevői szorgalmazzák a magyar nyelvű érettségizés lehetőségének megőrzését, illetve a magyar iskolák magyar nyelvű tankönyvekkel történő ellátásának folyamatos biztosítását; e) Szlovénia kormánya az ország régióinak kialakítása során figyelmen kívül hagyja a nemzetiségi arányokat. A résztvevők tiltakoznak eme megnyilvánulások ellen, kifejezik szolidaritásukat egymás irányában és kijelentik, hogy minden lehetséges demokratikus fórumon közösen fognak fellépni az ilyen jelenségekkel szemben.

6. A résztvevők kijelentik, hogy ott, ahol számottevő nemzeti kisebbség él, az állami hivatalok és intézmények tisztségeinek betöltése során az adott térség nemzetiségi összetételéből kell kiindulni. Ellenkező esetben súlyosan sérülhetnek az adott kisebbség jogai.

7. A résztvevők hangsúlyozni kívánják, hogy a nemzeti kisebbségek fennmaradása szempontjából elengedhetetlenül fontos a kisebbségi önkormányzati rendszerek (autonómiák) minél teljesebb megvalósulása. Az EU és ET számos országában bevált gyakorlat bizonyítja ennek az igazát. A résztvevők elvárják azon közép-európai országok kormányaitól, ahol magyar nemzeti közösségek léteznek, valamint a nemzetközi szervezetektől és a Magyar Köztársaság alkotmányos intézményeitől is az ilyen jellegű kezdeményezések támogatását.

8. A résztvevők fontosnak tartják, hogy az idei őszi romániai Európa Parlamenti választásokon biztosítva legyen a romániai magyar közösség képviselete. Ezért támogatják a megállapodást a romániai magyar szervezetek között a fenti cél elérése érdekében.

9. A tanácskozás résztvevői fontosnak tartják a Határon Túli Magyar Szervezetek Fórumának rendszeres működtetését. A következő tanácskozást a Horvátországi Magyar Demokratikus Közösség 2008. első félévében Horvátországban Eszéken rendezi. A Határon Túli Magyar Szervezetek Fórumának következő üléséig a titkársági feladatokat az MKP látja el. Párkány, 2007. szeptember 1.

http://www.fideszbp20.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: felhasználásáról, keretegyezményre, kisebbségellenes, megnyilvánulások, szolidaritásukat, kishatárforgalom, gyógykezelésének, nemzetstratégiai, érdekképviseleti, országgyűlésében, meghirdetésének, marosvásárhelyi, magyarországgal, életbeléptetése, tanácskozásáról, horvátországban, zárónyilatkozat, oktatáspolitika, kezdeményezések, kapcsolattartás, költségvetésben, összetételéből, foganatosítson, állampolgárság, határozataikat, hovatartozásuk, tagszervezetei, intézményeitől, egyszerűsítése, szülőföldjükön, szervezetektől, megszerzésének, gyakorlatainak, politikusokat, lehetőségének, tankönyvekkel, magyar-magyar kapcsolatokat, alábbi témákban, résztvevők között, tanácskozás résztvevői, marosvásárhelyi tanácskozáson, résztvevők üdvözlik, schengeni övezetbe, rendszer részévé, egymással való, letelepedés nélküli, nemzeti vízum, résztvevők kívánatosnak, magyarság nyugati, magyarországi parlamenti, végrehajtandó feladatokról, résztvevők egyeztették, Határon Túli Magyar Szervezetek Fórumának, Magyar Köztársaság, Magyar Köztársaság Országgyűlésében, Selye János Egyetem, Szlovák Rádió, Európa Tanácsnak, Kisebbségi Jogok Keretegyezményre, Nyelvi Chartára, Európa Parlamenti, Horvátországi Magyar Demokratikus Közösség, Horvátországban Eszéken,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Paul David Tripp Április 25  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Két ember becsülete  Április 22. a Föld napja,  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  képre írva  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Április 22. a Föld napja,  Emlék  Jó éjt  Miért nem menti meg Jézus...  Sokkal bölcsebb a természet,  Tehetségtelen gyerek nincs.  Gondolatok az életről és szere...  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Minden szülő a lényével nevel.  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Messziről jött ember  Az elfogadásnak...  Környezetvédelem  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Jó éjszakát  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A könnyek összegyűjtése  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Próbálkozni kell ahhoz,  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Az Európai Unió is foglalkozik...  Szép estét  Az elfogadásnak...  Két ember becsülete  Sokkal bölcsebb a természet,  Vannak arcok  Esti kép  Föld napja április 22  William Shakespeare idézet  Szent György nap  Föld napja április 22  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer...  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Paul David Tripp Április 25  Beney Zsuzsa - Sirató  Ahogy emelkedik a rezgés...  Gárdonyi Géza - Április végén  Szent György nap  Mindenünk, amink van, amit sze...  Két tekintet van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Búzaszentelés  Az udvariasság alapja: önismer...  Az Európai Unió is foglalkozik...  A boldogság ült a világvégén  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  Két tekintet van  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Ma  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak... 
Bejegyzés Címkék
magyar-magyar kapcsolatokat, alábbi témákban, résztvevők között, tanácskozás résztvevői, marosvásárhelyi tanácskozáson, résztvevők üdvözlik, schengeni övezetbe, rendszer részévé, egymással való, letelepedés nélküli, nemzeti vízum, résztvevők kívánatosnak, magyarság nyugati, magyarországi parlamenti, végrehajtandó feladatokról, résztvevők egyeztették, határon túli, rendszer működtetését, rendszer működéséhez, kárpát-medencei információs, pályázatok meghirdetésének, tanévhez történő, költségvetésben szereplő, találkozó résztvevői, oktatáspolitika területén, magyar nyelvű, magyar iskolák, ország régióinak, nemzetiségi arányokat, résztvevők tiltakoznak, ilyen jelenségekkel, résztvevők kijelentik, állami hivatalok, adott térség, adott kisebbség, résztvevők hangsúlyozni, nemzeti kisebbségek, kisebbségi önkormányzati, résztvevők elvárják, nemzetközi szervezetektől, ilyen jellegű, résztvevők fontosnak, idei őszi, romániai magyar, következő tanácskozást, titkársági feladatokat, felhasználásáról, keretegyezményre, kisebbségellenes, megnyilvánulások, szolidaritásukat, kishatárforgalom, gyógykezelésének, nemzetstratégiai, érdekképviseleti, országgyűlésében, meghirdetésének, marosvásárhelyi, magyarországgal, életbeléptetése, tanácskozásáról, horvátországban, zárónyilatkozat, oktatáspolitika, kezdeményezések, kapcsolattartás, költségvetésben, összetételéből, foganatosítson, állampolgárság, határozataikat, hovatartozásuk, tagszervezetei, intézményeitől, egyszerűsítése, szülőföldjükön, szervezetektől, megszerzésének, gyakorlatainak, politikusokat, lehetőségének, tankönyvekkel, tanácskozáson, kifizetésének, intézményekre, támogatásának, végrehajtását, szorgalmazzák, jelenségekkel, tájékoztatták, megvalósulása, működtetésére, szempontjából, választásokon, végrehajtandó, felhasználása, horvátországi, magyarországi, megállapodást, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1870
  • e Hét: 7378
  • e Hónap: 15982
  • e Év: 51923
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.